Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Όχι μια κούφια επέτειος, αλλά αφορμή για αποφάσεις!

Ζούμε μέρες εθνικής τραγωδίας. Στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν (και ιδίως των νέων παιδιών) οφείλουμε να αναδείξουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τα σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Τέτοιο είναι και το ζήτημα της ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης της γυναίκας, ιδίως προς όφελος της νέας γενιάς, των κοριτσιών μας και των αγοριών μας.

Έτος 2023 και ο αγώνας για ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων συνεχίζεται.

Η ισότητα, όχι μόνο ως δικαίωμα, αλλά και ως υποχρέωση.

Προσωπικά θεωρώ ιερό κάθε αγώνα απέναντι σε κάθε είδους καταπίεση!

Τέτοια είναι και η καταπίεση από το «κυρίαρχο αρσενικό», που θέλει να αντιμετωπίζει την γυναίκα ως υποχείριο ή και αντικείμενο, το ίδιο είδος ανθρώπου που διαπράττει τα μεγάλα ή μικρότερα (καθημερινά) κακοποιητικά εγκλήματα απέναντι στην γυναίκα.

Ουσιαστικά είναι το ίδιο «κυρίαρχο αρσενικό» (της σκοτεινής πλευράς της ελληνικής κοινωνίας), που κακοποιεί τα παιδιά του, βασανίζει τα ζώα και απειλεί τον κοινωνικό του κύκλο.

Σήμερα πρέπει να βάλουμε όλοι μαζί ένα stop!

Να μην ανεχτούμε το μοντέλο αυτό της τοξικής αρρενωπότητας (που πολλές φορές δημιουργεί και έναν γυναικείο μιμητισμό, ιδίως σε νεαρές ηλικίες), σε καμία του μορφή.

Κάθε φορά που κλείνουμε τα μάτια στο bullying στα σχολεία μας, γεννάμε ένα μελλοντικό κακοποιητή με αυτοπεποίθηση.

Κάθε φορά που κλείνουμε τα αυτιά μας στις φωνές απόγνωσης από το γειτονικό σπίτι, βάζουμε σε λειτουργία την αντίστροφη μέτρηση για ένα πιθανό μελλοντικό έγκλημα, ενώ αφήνουμε τα παιδιά των γειτόνων μας να γεμίζουν με φόβο και λανθασμένα πρότυπα.

Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία άπειρα καταπληκτικά μοντέλα ανδρικής (και γυναικείας) αληθινής λεβέντικης συμπεριφοράς, με σεβασμό στην ζωή και στην αξιοπρέπεια του συνανθρώπου. Αυτά πρέπει να προβάλουμε και να επιβάλουμε.

Αποτελεί όμως ευθύνη όλων μας και καθενός ξεχωριστά από εμάς να αντισταθούμε και στα κακά παραδείγματα.

Ταυτόχρονα, η Ελληνίδα του 21ου αιώνα οφείλει να δηλώσει παρούσα σε όλη την γκάμα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που αφορούν κάθε Έλληνα πολίτη.

Έχω επανειλημμένα δηλώσει την θέση μου υπέρ της στρατιωτικής θητείας και για τις γυναίκες. Είμαστε το ίδιο πατριώτισσες και μπορούμε εξίσου καλά να εκπαιδευτούμε και να συμβάλουμε στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας.

Ας κλείσει επιτέλους αυτός ο κύκλος της αντιμετώπισης της γυναίκας ως δήθεν «μειωμένης ικανότητας». Δεν ισχύει και δεν το δεχόμαστε!

Η σωματική ικανότητα σαφώς πρέπει να εξετάζεται (με κατάλληλα τεστ δεξιότητας, αθλητικές εξετάσεις κ.λπ.) σε κάθε είδους σχετική επιλογή, όμως αυτό αφορά τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άντρες.

Από κει και πέρα, επειδή η γυναίκα έχει την ευλογία της τεκνοποίησης, οφείλει σήμερα η Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες, ώστε η Ελληνίδα στην φάση της εγκυμοσύνης και της ανατροφής μικρών παιδιών να έχει πολλά κίνητρα και διευκολύνσεις.

Κι αυτό δεν πρέπει να αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα. Αντίθετα, αυτό από μόνο του όταν συμβαίνει (και δυστυχώς συμβαίνει), είναι προσβλητικό και απαράδεκτο. Κάθε Ελληνίδα που εγκυμονεί και γεννά παιδιά (δημόσιος υπάλληλος, ιδιωτική υπάλληλος, ελεύθερη επαγγελματίας ή άνεργη) πρέπει να έχει ακριβώς την ίδια θετική αντιμετώπιση, με έμπρακτη βοήθεια και δομές που θα την στηρίζουν. Δεν είναι τόσο δύσκολο πράγμα η Δικαιοσύνη, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Ως συμπέρασμα, πιστεύω ότι ο αγώνας για την ισότητα των δύο φύλων, είναι κυρίως ένας αγώνας με στόχο μια καλύτερη κοινωνία για όλους.

Το ζητούμενο είναι να μην μένουμε μόνο σε διαπιστώσεις και ευχολόγια, αλλά να παίρνουμε συγκεκριμένες θετικές και δίκαιες αποφάσεις!

8 Μαρτίου 2023

Μαίρη Ζ. Ανδρεοπούλου
Υποψήφια Βουλευτής Νομού Φωκίδας
ΠΑΣΟΚ – Κιν.Αλ.

Άρθρο μου στην καθημερινή εφημερίδα «Ώρα της Φωκίδας» για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.